Prosecco. Ce este prosecco? În ultima perioadă tot mai mulți români consumă la masă faimosul vin prosecco. Totuși, ce este prosecco?
Ce este prosecco?
Este un vin alb italian. Prosecco poate fi spumante, frizzante sau tranquillo, în funcție de perlage. Este fabricat din struguri Glera, cunoscuți și ca Prosecco, dar pot fi incluse și alte soiuri de struguri, în cantități foarte mici: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio sau Pinot Nero.
Numele este provine de la satul italian Prosecco, din apropiere de Trieste, de unde provin strugurii și vinul. Începând cu anul 2008, 60% din producția de Prosecco se fabrică în zonele Conegliano și Valdobbiadene, unde există mai mult de 150 de producători, care formează Consorțiul pentru protecția Prosecco.
Spre deosebire de Champagne, Prosecco nu fermentează în sticlă și crește în timp. Ar trebui să fie băut cât mai tânăr posibil, de preferință în termen de trei ani, deși Prosecco de înaltă calitate poate fi în vârstă de până la șapte ani. În comparație cu alte vinuri spumante, Prosecco are un conținut scăzut de alcool, de aproximativ 11-12% în volum.
Ce este prosecco? Dar cum se bea?
Ca și alte vinuri spumante, Prosecco este servit refrigerat la 5-7 ° C în pahare de flaut cu pereți înalți și subțiri. Acesta este un vin foarte democratic care nu se bea cu ocazii speciale, ci ca aperitiv (înainte de mese) sau doar pentru plăcerea oricărei ocazii.
Spre deosebire de Șampanie, Prosecco are un buchet nu atât de complicat: note de măr galben, piersică, cais, pere se simt într-o aromă ușoară și proaspătă. Vinul spumant italian face parte din multe cocktail-uri populare: Aperol Spritz, „Bellini”, „Mimosa”.De asemenea, Prosecco înlocuiește perfect omologul său mai scump francez…
